HTML

Pedagógus portfólió lépésről lépésre

Friss behegyzések

  • carso: Érthetetlen, hogy a cikkhez tartozó képen miért van hibás képlet: E=m*a. köztudott, hogy Newton 2.... (2015.01.30. 14:42) Portfólió nyugdíj előtt
  • czugizsu: Milyen esetben kaphat az intézményvezető felmentést a kötelező tanítási óra ellátása alól? Milyen ... (2014.11.30. 16:34) Intézményvezetői portfólió
  • vulpus: Üdvözlöm! Gyakornok óvodapedagógusként írom a portfóliómat. Viszont sajnos elakadtam a szabadon vá... (2014.11.28. 09:58) A novemberi portfólióhoz
  • Balla diák: @naturelle: Furcsállom. Egyéni értelmezés lehet. (2014.08.27. 10:44) Egyszerűsített portfólió
  • H Tímea (törölt): „Szakértő előadónk iránymutatásával kollégáival közösen a helyszínen állíthat össze egy komplett p... (2014.04.04. 18:39) Portfólió egyedül vagy segítséggel?

A hóhért akasztják

2014.01.06. 10:40 :: Pedagógus Portfólió

portfolio.jpgA pedagógustársadalom morajlása egyre hangosabb a minősítő eljárás részeként előírt portfólió készítése kapcsán. A beadási határidő előtt 2,5 hónappal sincs még egységes kritériumrendszer az óvodapedagógusoknak, sokaknak visszás, hogy még most toborozzák a minősítő bizottság tagjait, és tulajdonképpen konkrétumot senki nem tud vagy mer mondani, hogy igen, ezt és így kell csinálnod.

Mert a pedagógus várná az egyértelmű instrukciót: így és ezt csináld. Hisz a pedagógus ehhez van szokva: kevés szabadságot kap, miközben munkáját leértékelik. Valljuk be, társadalmi renoméjuk, megbecsültségük és elismerésük nem a legjobb jelenleg. A mostani életpálya-modell pont ezen kívánna változtatni. Anyagi megbecsültség és minősített munkavégzés. Ez utóbbi az üzleti életben nem meglepő, hisz egy ügyfélszolgálati referens is állandóan minősítve, értékelve van, ami a beosztási fokozatokkal egyre nagyobb elvárásokat és teljesítményt követel.

A pedagógusok fizetési osztálya automatikusan növekedett eddig 3 évenként. Most az új szabályozás megbecsültségben és anyagi juttatásokban is különbséget kíván tenni az azonos ideje a pályán lévő elkötelezett hivatást gyakorló és az órát megtartó, munkáját elvégző oktató-nevelő személy teljesítménye között. A rendszer toldozott-foltozott, helyenként bizonytalanság van benne, némi ellentmondás is feszül a tartami elemek között, ez tény.

Az is tény, hogy valóban a minőségi különbségek kiszűrése a célja, még ha sok gyermekbetegséggel is küzd. Sok múlik a minősített pedagógusokon, hogy az oktatás immunrendszere erősödni kezd-e végre.

insegnanti_bloglavoro.jpg

Miért olyan nagy az ellenállás a tanárokban, tanítókban, óvodai nevelőkben? Ahhoz vannak szokva, hogy megmondják, mit és hogyan csináljanak, ellentmondás nélkül. Régi beidegződés, hogy ezt várják el tőlük. Sok oktatási reform született már íróasztal mögül, aminek még a keretei sem egyeztethetőek össze egy borsodi és egy budai óvodai való világával. Most is hiányolják a pedagógusok annak mérlegelését, hogy ezt a gyűjtő-és kutatómunkát az emelkedett óraszám és főleg jelentősen megnövelt adminisztrációs terhek mellett hogyan végezzék el. Egyértelmű, az intézkedést hozó szakemberek nem azonosak a papíron 32 órát tanító és mindemellett 3 helyre papírt gyártó gyakorló pedagógusokkal. Ugyanakkor a kritériumrendszer sem egyértelmű, így joggal zúgolódnak a pedagógusok. A jelenlegi helyzeten változtatni ezzel nem tudnak, a konstruktív hozzáállásuk, és az abban való hit, hogy valóban értékesek, minőségi munkát végeznek, hozzájárul a szakszerű beavatkozásokhoz, és végre megteremti, hogy a köhögő, legyengült, betegségekre fogékony oktatási rendszerünk megerősödjön. A gyermekkori asztma kinőhető, vajon elegek vagyunk ennek támogatásában?

Szólj hozzá!

Címkék: portfólió minősítés életpálya-modell oktatás immunrendszere

A bejegyzés trackback címe:

https://pedagogusportfolio.blog.hu/api/trackback/id/tr185737981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása