HTML

Pedagógus portfólió lépésről lépésre

Friss behegyzések

  • carso: Érthetetlen, hogy a cikkhez tartozó képen miért van hibás képlet: E=m*a. köztudott, hogy Newton 2.... (2015.01.30. 14:42) Portfólió nyugdíj előtt
  • czugizsu: Milyen esetben kaphat az intézményvezető felmentést a kötelező tanítási óra ellátása alól? Milyen ... (2014.11.30. 16:34) Intézményvezetői portfólió
  • vulpus: Üdvözlöm! Gyakornok óvodapedagógusként írom a portfóliómat. Viszont sajnos elakadtam a szabadon vá... (2014.11.28. 09:58) A novemberi portfólióhoz
  • Balla diák: @naturelle: Furcsállom. Egyéni értelmezés lehet. (2014.08.27. 10:44) Egyszerűsített portfólió
  • H Tímea (törölt): „Szakértő előadónk iránymutatásával kollégáival közösen a helyszínen állíthat össze egy komplett p... (2014.04.04. 18:39) Portfólió egyedül vagy segítséggel?

Óvodai egyszerűsített portfólió, kompetencia-mátrix, tanfelügyelet

2014.04.04. 07:32 :: Pedagógus Portfólió

portfolio.jpgAktuális hírek a portfólióról: mit tartalmazzon a nevelési terv, hogyan segít a kompetenciamátrix, mire számíthatunk a tanfelügyeleti ellenőrzéseken.

1. Egyszerűsített óvodai portfólió

Többféle információ kering, mit kell tartalmaznia az egyszerűsített óvodai portfóliónak. Az Oktatási Hivatal megkeresésünkre az alábbi választ adta:

"Tisztelt Kolléga!

A OHP_ számú  óvodai egyszerűsített portfólió tárgyú megkeresésére az alábbi választ adjuk. A megadott oldalszámok minden esetben javaslatok, ezektől Ön a belátása szerint eltérhet.

A portfólió egyszerűsített változatának kötelező elemei óvodai szakterületen az alábbiak:

eredetiségnyilatkozat,

szakmai önéletrajz,

a pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatása,

szakmai életút értékelése,

csoportprofil féléves nevelési tervvel,

tematikus terv (reflexió),

10 foglalkozásterv (reflexiók).

 Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy az Oktatási Hivatal által kiadott jelen állásfoglalásához/tájékoztató levélhez semmiféle joghatás nem fűződik, ezért ezen állásfoglalásban/tájékoztatásban foglaltak a bíróságot vagy más hatóságot eljárása során nem köti. 

Üdvözlettel: 

Oktatási Hivatal"

portfolio_ovis.PNG

2. Féléves nevelési terv

Mi kerüljön a féléves nevelési tervbe? Néhány gondolat: lehetséges célok és feladatok: ITT letölthető az összegzés.

har-zion-kindergarten.jpg

 

Kép forrása: www.harziontemple.org

3. Kompetencia-mátrix

Mire, hogyan figyeljünk a dokumentumok elkészítésénél? Mely kompetenciák hogyan érvényesülnek, mit kell még hangsúlyozni? E-mailben elküldjük: pedagogusportfolio@gmail.com.

4. Tanfelügyelet

Néhány gondolat az eduline.hu cikkéből: 

"A tanfelügyelet részleteit taglaló kézikönyv szerint az óralátogatás "a pedagógusellenőrzés tapasztalatszerzési és adatgyűjtési szempontjából a legfontosabb, leghitelesebb terület", így az ellenőrzés során többek közt azt vizsgálják majd, hogyan valósítja meg a tanár az intézmény pedagógiai programjában foglaltakat, elérte-e a kitűzött célt a foglalkozás, milyen módszereket alkalmazott a tanár, és ezek a módszerek mennyire igazodnak az óra tartalmához és a feladatokhoz.

Tanulásszervezési formák és a figyelemfenntartás módszerei

Azt is ellenőrzik majd, milyen volt az óra logikája, a pedagógus milyen tanulásszervezési formákat használt, mennyire sikerült fenntartani az óra során a tanulók érdeklődését, hogyan és milyen mértékben sikerült őket bevonni a foglalkozás menetébe és inspirálni a munkájukat. Megnézik többek közt, hogy a pedagógus figyelembe veszi-e a munka során a tanulócsoport adottságait, hogyan jelent meg a személyiségfejlesztés az órán, hogyan motiválta a diákokat, és mennyire támogatta az önálló feladatvégzésüket.

A pedagógus személyét is figyelik

A tanfelügyelők az óralátogatáson többek közt figyelik majd a pedagógus kommunikációját, stílusát, kérdéskultúráját és az időgazdálkodását is. Illetve azt is megnézik, mennyire volt reflektív, milyen volt a pozitív és a negatív visszajelzések aránya, hogyan értékelte a tanulók teljesítményét szóban és írásban. Azt is megfigyelik majd, hogyan reagál a tanár a kiszámíthatatlan tanulói reakciókra, etikusan és professzionálisan viselkedik-e."

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pedagogusportfolio.blog.hu/api/trackback/id/tr985911212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása