HTML

Pedagógus portfólió lépésről lépésre

Friss behegyzések

  • carso: Érthetetlen, hogy a cikkhez tartozó képen miért van hibás képlet: E=m*a. köztudott, hogy Newton 2.... (2015.01.30. 14:42) Portfólió nyugdíj előtt
  • czugizsu: Milyen esetben kaphat az intézményvezető felmentést a kötelező tanítási óra ellátása alól? Milyen ... (2014.11.30. 16:34) Intézményvezetői portfólió
  • vulpus: Üdvözlöm! Gyakornok óvodapedagógusként írom a portfóliómat. Viszont sajnos elakadtam a szabadon vá... (2014.11.28. 09:58) A novemberi portfólióhoz
  • Balla diák: @naturelle: Furcsállom. Egyéni értelmezés lehet. (2014.08.27. 10:44) Egyszerűsített portfólió
  • H Tímea (törölt): „Szakértő előadónk iránymutatásával kollégáival közösen a helyszínen állíthat össze egy komplett p... (2014.04.04. 18:39) Portfólió egyedül vagy segítséggel?

Hasznos infók a célszalag előtt

2014.11.13. 13:44 :: Pedagógus Portfólió

portfolio.jpgA célszalag előtt még mindig sok kérdés van a portfólióval kapcsolatban. Mit is kell pontosan feltölteni, hogyan érdemes választani a nem kötelező dokumentumok közül, mi a célja a szakmai életútnak, mit jelent az önálló alkotó tevékenység?

A november 30-ig portfóliót feltöltők csak teljes változatot készíthetnek. Ez a teljes változat azonban az augusztus 25-én megjelent módosított Útmutató alapján értendő. Így mindössze 6 óravázlat vagy foglalkozásvázlat reflexiókkal, az ehhez kapcsolódó tematikus terv és csoportprofil; esetleírás, hospitálási napló reflexióval képezi az alapdokumentumok körét.

alapdokumentumok.PNG

A választható dokumentumok közül minimum 4-et, maximum 6-ot kérnek, melyekkel a pedagógus sokszínűségét mutatja, így válasszunk minél változatosabb dokumentumokat!

Az Útmutató javított változata ITT érhető el.

Érdemes felmérni a bemutatott kompetenciákat, és úgy választani dokumentumot, hogy minden kompetenciaterületen meg lehessen mutatkozni a saját érdemek szerint.

Választható dokumentumok és kompetenciák ITT letölthető.

A szövegfájlok ajánlott formátuma: Times New Roman 12 pt, max. másfeles sorköz, A4 lapméret normál margóval (mind a négy oldalon 2,5 cm). (PDF-be kell elmenteni, az illusztrációkat, esetlegesen a fényképeket is be kell szkennelni, a dokumentumba beilleszteni.)

A szakmai életútban lehet bemutatni a pálya pozitív elemeit, és kitérni az esetleges negatívumokra is, hangsúlyozva a megoldás érdekében tett lépéseket, a segítségkérést, a szakmai együttműködést! "A jelöltnek nem azt kell bizonyítania, hogy tökéletes, hanem azt, hogy elérte a megfelelő szinteket az egyes kompetenciaterületeken, és képes önmagát, szakmai munkáját objektíven elemezni, értékelni, figyelembe véve a külső véleményeket is, és képes saját szakmai fejlődésének irányát megszabni, arról tudatosan dönteni." (Útmutató)

"Idegen nyelv szakosként, ha ez a minősítővizsgára, minősítési eljárásra kiválasztott tárgya, a célnyelven nyújthat be minden olyan dokumentumot a pedagógus, amelyet célnyelven készít el a tanév során (éves ütemterv, tanulási tanítási egység terve/tematikus terv, óraterv/foglalkozásterv, témazáró dolgozat, bármely IKT-ra épülő vagy más feladat stb.). A többit, például a reflexiókat magyarul csatolja, mert a bizottságnak nem minden tagja ismeri a célnyelvet.
A két tanítási nyelvű és a nemzetiségi képzésben az e-portfólió nyelvét a szaktárgy célnyelvi tanításának óraszáma határozza meg: ha ez kisebb, mint a tárgy anyanyelvi oktatásának óraszáma, akkor a pedagógusnak magyarul kell nyújtania a dokumentumokat. Ha nagyobb, akkor minden dokumentumot, amelyet a célnyelven készít el a tanév során, a célnyelven csatolhat, a többit magyarul (lásd mint előbb az idegen nyelv szakosok esetében)." (Útmutató)

A pedagógiai tevékenység során lehetőség van önálló alkotó tevékenység bemutatására. Ez azt jelenti, ha valaki a hobbiját szívesen megosztaná, lehetősége van. Itt nem a gyerekekkel közösen végzett  tevékenységet várják, hanem a saját kedvtelésre végzett tevékenységet. Ha nem kíván a pedagógus ezzel a lehetőséggel élni, fel kell tölteni egy nyilatkozatot, hogy nem akar ilyen dokumentumot feltölteni.

Jó munkát kívánunk!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pedagogusportfolio.blog.hu/api/trackback/id/tr906893427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása